Met een jamsessie lieten de muzikanten van Via Kunst kunstatelier en muziekstudio’s zich woensdag horen tijdens de actieweek van Museum Rotterdam. Via Kunst, onderdeel van de Nico Adriaans Stichting die hulp verleent aan kwetsbare Rotterdammers, heeft een goede samenwerking met het museum. “Daarom zouden we het zonde vinden als ze weg moeten”, zegt begeleider Marcel Moerenhout.
Woensdagmiddag half vier. De luide, warme stem van zanger Erik de Groot echoot door het hagelwitte museum. Erik heeft veel problemen gehad, maar hij vond zijn uitweg in de muziek. “Na een periode in detentie kwam ik bij Via Kunst terecht. Daar leerde ik via muziek en creatieve dingen omgaan met negatieve emoties. De rechter heeft toen gezegd: “Als jij daar muziek blijft maken, dan is dat jouw therapie.“”
Inmiddels woont Erik in een eigen appartement in Rotterdam-West en heeft hij zijn drugsverslaving overwonnen. “Dat is mijn grootste winst”, vervolgt hij na zijn optreden. “Die verslaving veroorzaakte psychoses en andere problemen. Het is me gelukt om af te kicken door al het contact met m’n vrienden te verbreken. Ik moet bij ze vandaan blijven, anders gaat het mis. Abstinent blijven is belangrijk dan m’n vrienden. Maar dat begrijpen ze wel, hoor.”
Eigenwaarde
Voor Museum Rotterdam zijn het spannende tijden. De instelling hoort deze maand of het wel of geen subsidie krijgt voor 2021 van de gemeenteraad na een negatief advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC).
Via Kunst-begeleider Marcel Moerenhout hoopt vurig dat het museum open blijft: “Na onze verhuizing van de Karel Doormanstraat hebben we hier een muur gekregen waar onze beeldende kunstenaars exposities kunnen geven. Daar zijn we het museum heel dankbaar voor.” Ook zanger De Groot zou het een aderlating vinden als het museum verdwijnt. “De eerste keer dat ik bij een expositie kwam van Via Kunst was dat voor mij een hoogtepunt van mijn leven. Het is voor ons een stukje status. Het haalt ons omhoog.”
Museumdirecteur Paul van de Laar onderschrijft de sterke band tussen zijn instelling en de Nico Adriaans Stichting. “De NAS biedt mensen een veilige plek en zet zich met ziel en zaligheid in voor een betere stad. Dat is ook onze missie.”
Om het museum open te houden is minimaal drie miljoen euro nodig. Als de gemeenteraad het advies van de RRKC overneemt, dan krijgt de organisatie vanaf 1 januari 2021 geen geld meer. Via Kunst-begeleider Moerenhout hoopt dat het zover niet komt. “Kijk, het maken van kunst is één ding, maar het laten zien is voor ons heel belangrijk. Onze kunstenaars halen daar eigenwaarde uit. Zij krijgen er een positieve bevestiging van. De buitenwereld heeft vaak vooroordelen over onze mensen. Door te laten zien wat we kunnen, voeden we ze een beetje op.”
Rotterdamse iconen
De jamsessie van woensdag is niet het enige project van Via Kunst tijdens de actieweek. Donderdag is er de mogelijkheid om bij Museum Rotterdam t-shirts te drukken met ‘iconen van de stad’. Het gaat hier om ‘iconen’ als het Potloodgebouw, de Hef en de Erasmusbrug, maar kan ook om een persoon als Lee Towers of Jules Deelder gaan. Wie het aandurft, kan proberen de Rotterdamse iconen vanaf een voorbeeldfoto te abstraheren naar een mozaïekachtig ontwerp. Voor wie dat te gewaagd is, zijn er voorgedrukte lijntekeningen beschikbaar.
De workshop ‘Rotterdamse Iconen’ begint donderdag 10 september om 13:00 uur en duurt tot 16:00 uur. Meedoen is gratis.